Zveřejňování výše mzdy. Ano nebo ne? A jak si to usnadnit?

Směrnice EU o zveřejňování výše mezd
0 Shares

Už za tři roky budou firmy muset zveřejňovat výši mzdy svých zaměstnanců i navrhovanou nástupní mzdu v pracovních inzerátech. Chce to po nich směrnice EU, kterou teď musíme začlenit do zákoníku práce. Zjistěte, co tato novinka obnáší.

Zveřejňování výše mzdy je zapeklitou otázkou. Na jedné straně soukromí a přesvědčení, že ve „slušné společnosti“ se o penězích nemluví. Na druhé straně transparentní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, efektivnější nábor a rovné odměňování různých skupin. Do tří let dilema rozsekne zákon a veřejné mzdy jednoduše přikáže.

Jaké výhody to přinese zaměstnancům a uchazečům o práci?
  • Uchazeči se snadněji rozhodnou, jestli nabízená mzda stojí za účast ve výběrku. Nestane se tak, že váš favorit na poslední chvíli vycouvá kvůli penězům.
  • Narovnají se podmínky mezi muži a ženami, případně dalšími menšinami. Průzkumy ukazují, že v Česku je tzv. gender pay gap 15-20 procent!
A má to výhody i pro zaměstnavatele?
  • Zaměstnavatel, který zveřejňuje mzdu už v nabídkách práce, má větší šanci, že přitáhne vhodného uchazeče. Podle průzkumu se totiž 25 % zájemců o práci ani nepřihlásí, pokud v inzerátu výplata není uvedená.
  • Ušetří čas a finance, které dnes padnou na nábor, kdy na konci výběrového řízení nejlepší kandidát zjistí, že nabízená odměna je pro něj příliš nízká, a nenastoupí.
  • Získá pověst transparentního a férového zaměstnavatele, což opět přitahuje lepší zaměstnance.
  • Snadno zjistí, jak je na tom v porovnání s konkurencí a jaké jsou mzdové hladiny u jednotlivých profesí.

Změna pochopitelně nese různá organizační úskalí. Vše usnadní HR aplikace. Veškeré údaje o mzdách máte v aplikaci pohromadě, můžete z nich snadno vytvářet reporty, statistiky a grafy, a také je zpřístupnit svým zaměstnancům a uchazečům. To vše automaticky a bez práce. Usnadní vám do budoucna i splnění dalších povinností, které vyplynou ze směrnice.

Které povinnosti to budou?
  • Zveřejňovat navrhovanou nástupní mzdu buď v inzerátu, nebo v osobní komunikaci ještě před pohovorem.
  • Dát zaměstnancům kdykoliv k dispozici informaci o průměrné mzdě vyplácené na podobné pozici, s rozdělením podle pohlaví.
  • Informovat zaměstnance o kritériích pro určení výše mzdy.
  • Pro firmy od 250 zaměstnanců povinnost jednou za rok poslat zprávu o rozdílech v odměňování mužů a žen státnímu úřadu. Pro firmy od 100 zaměstnanců tato oznamovací povinnost platí jednou za 3 roky.
  • Pokud tento rozdíl bude větší než 5 %, budou to podniky muset napravit.

Pojďte příkladem a informujte své současné i budoucí zaměstnance o mzdách už teď. Získáte konkurenční náskok a připravíte se na to, co vás stejně čeká. Objednejte si Speybl a žádná pracovněprávní směrnice vás už nerozhodí.