O digitalizaci s personalistkou | Co patří nebo nepatří do pracovní smlouvy

Co patří do pracovní smlouvy
0 Shares

Když nastupuje zaměstnanec do nové práce, nutně potřebuje znát informace, které s jeho pracovním poměrem souvisejí. Řadu z nich najde v pracovní smlouvě. Co tam patří a kdy je lepší samostatný dokument?

Pracovní smlouva je základním kamenem v pracovněprávním vztahu zaměstnavatele a zaměstnance. Je to dokument, v němž se tyto strany dohodnou na základních parametrech.

Co ve smlouvě musí být?

Podle § 34 zákoníku práce stačí jen druh práce, místo výkonu práce a datum nástupu do práce. Tyto údaje se v průběhu pracovního poměru mohou měnit jen, když se obě strany dohodnou.

Co dalšího do pracovní smlouvy může patřit?

Je ale i mnoho dalších informací, které zaměstnanec musí dostat. Upravuje je § 37 zákoníku práce. Patří k nim například identifikace zaměstnavatele, bližší označení druhu a místa výkonu práce, odměna za práci nebo informace o kolektivních smlouvách. Dále detaily týkající se dovolené, zkušební doby, pracovní doby a dob nepřetržitého odpočinku, podrobnosti o odborném rozvoji či rozvázání pracovního poměru včetně výpovědní doby a další.

Je dobré připomenout, že zaměstnanec a zaměstnavatel nemusí nutně dohodnout zkušební dobu. Ale pokud ji uplatnit chcete, tak ji musíte sjednat písemně a nejlépe ve smlouvě.

Informace můžete zakotvit přímo v pracovní smlouvě, anebo v jiném dokumentu. Co je ale důležité – zaměstnanec s nimi musí být prokazatelně písemně seznámený, a to nejpozději ve lhůtě 7 dnů od vzniku pracovního poměru.

A tady nastává zásadní otázka: Co, kam, jak?

Jako zaměstnavatel se zamyslete, co vám usnadní komunikaci, administrativu i rozhodování v budoucnu.

Ze zkušenosti personalistky Gabriely Kukučové má hodně zaměstnavatelů skutečnosti, jako je např. dovolená, rozvržení pracovní doby a často i mzda, zakotvené přímo ve smlouvě. To sice není špatně, ale následné změny pak musí řešit dodatkem ke smlouvě. Což je oboustranný akt. Pokud však vytvoříte samostatný dokument, pak stejně jako u náplně práce lze zaměstnance o změnách jen informovat. 

Jak na to prakticky?
  1. Podívejte se na celek. Které informace můžete mít rovnou ve smlouvě, protože víte, že je nebudete měnit? Které informace máte již zpracované v jiném vnitřním předpisu nebo kolektivní smlouvě, na něž potom stačí odkázat?
  2. Když si to ujasníte, vytvořte nejlépe jednostranný dokument a v něm popište, kde zaměstnanec nalezne příslušnou informaci. Nebo, pokud ji jinde zachycenou nemáte, ji definujte přímo v tomto dokumentu.
  3. Jeho převzetí pak podepíší zaměstnanci při nástupu nebo do 7 dní od nástupu.
Informace po novele

Letošní novela zákoníku práce výčet nezbytných informací rozšířila. V důsledku toho firmy často revidují svou dokumentaci. Je to příležitost pro případnou nápravu nedostatků, a také pro digitalizaci. Zákon totiž umožňuje, aby tyto informace, podobně jako další důležité dokumenty typu pracovní řád, vnitřní mzdový předpis apod., zaměstnanec obdržel e-mailem nebo si je stáhl na síti. Ale musí být jednoznačně doloženo, že s nimi byl seznámen.

HR aplikace, např. Speybl, procesy v tomto případě opravdu znatelně zjednoduší
  1. V rámci vstupního dotazníku vyplňovaného v aplikaci můžete zaměstnance o určitých náležitostech rovnou informovat.
  2. Klíčové informace můžete předávat i prostřednictvím dalších interních dokumentů uložených v aplikaci.
  3. U interního dokumentu si lze vyžádat potvrzení o přečtení, takže je naplněna podmínka doložitelnosti seznámení jediným kliknutím.
  4. Speybl je obecně komunikační nástroj, který pomáhá s veškerými pracovními náležitostmi, včetně např. rozvržení pracovní doby (plánování směn), dovolených a dalších.

Zjednodušte si HR administrativu, začněte používat Speybl. Stačí nám napsat.


Článek vznikl ve spolupráci s personalistkou Gabrielou Kukučovou. Děkujeme.