Vše o digitalizaci HR | Kouzlo onboardingu s pomocí technologií

Jak zvládnout onboarding s pomocí technologií
0 Shares

Přijali jste nového zaměstnance. Prvního nastupuje a na vás bude uvést ho do firmy. Onboarding je důležitá fáze, která mu usnadní adaptaci a vám ušetří spoustu vrásek. Pokud ho provedete správně.

Stále je velké množství firem, které nováčkovi dají klíče, počítač, místo u stolu a šup do práce. Kdo ví, důvodem je možná i to, že opečovat nového člena týmu vyžaduje čas a dost organizování.

Důkladné začlenění se ale vyplatí. Nejde jen o předání věcí a zaučení do pracovních procesů. Při dobrém nalodění se zaměstnanec brzy cítí součástí týmu a méně v novém prostředí tápe. Takže se mu od počátku lépe pracuje a má lepší výsledky. Příjemný start vylepšuje i celkový zaměstnanecký zážitek a snižuje potřebu hledat lepší uplatnění jinde. Takže win-win!

První dojem je důležitý i v zaměstnání.

Jak vše ale zvládnout, když už tak máte práce až nad hlavu? Moderní HR aplikace, jako je Speybl, vezmou spoustu věcí na sebe.

Jednou z jejich klíčových funkcí totiž je automatizace a digitalizace procesů.

  • Aplikace pro vás jednotlivé kroky onboardingu pohlídá a sama připomene, kdy co následuje. Upozorní vás, že je čas na zdravotní prohlídku a na předání notebooku a telefonu.
  • Údaje stačí zadat do systému jednou a automaticky se propíšou do ostatních formulářů, předávacích protokolů a jiných dokumentů.
  • Nový zaměstnanec i personalista vše vidí a vyplní online, takže obě strany mají přehled, co už nastupující kolega absolvoval. Šetří to čas a případné chybky se v online verzi snadno napraví.

Doporučujeme také použití interaktivních průvodců po firemní kultuře. A nemusíte se omezovat jen na prezentaci. Klidně natočte uvítání od lídra týmu na video, přijdete fotky z týmových akcí, oblíbený playlist kolegů nebo virtuální prohlídku kanceláří.

TIP: Uvítejte budoucího kolegu ještě před nástupem. Pošlete mu vybrané materiály s předstihem, pozvěte ho na nejbližší firemní akci.

Obrovskou výhodou HR aplikací je také snadnější komunikace mezi novým zaměstnancem a týmem. Nováček bez potíží najde kontakty na kolegy nebo nadřízeného a může jim okamžitě napsat. Tým může také vytvořit diskusní skupinu, kde se nový zaměstnanec zapojí a rychleji se bude cítit jako doma.


Nemáte čas věnovat se novým kolegům tak, jak by potřebovali? Vyřešte tento problém s pomocí Speyblu. Zavolejte či napište a my vám o něm řekneme víc.