Vlna nových firemních benefitů. Čím přivábíte zaměstnance?

Nové firemní benefity
0 Shares

Trh práce je vysoce konkurenční. Získat schopné a loajální zaměstnance je pomalu větší terno než vstup na burzu. Firmy se tak předhánějí s lepšími a lepšími benefity. Co teď zaměstnance táhne a co je pasé?

Zaměstnanecké benefity tu byly a budou. Je to způsob, jak dát zaměstnancům najevo, že si vážíte jejich práce. Že se o své lidi staráte. Že vám na nich záleží. Správně zvolené benefity pomáhají vylepšovat zaměstnanecký zážitek a spokojenost a v důsledku toho snižovat fluktuaci.

Tradiční jsou příspěvky na penzijní připojištění, životní a úrazové pojištění, kulturu, sport či rekreaci. Oblíbené bývají kurzy angličtiny či jiného on-line vzdělávání. A zlatou klasikou českého pracovního prostředí jsou stravenky (ovšem pozor, vedle nich se teď dravě prosazují i poukázky na dovážené jídlo).

Jednu dobu byl žádaným benefitem home office, než se z něj stal standard. Nabízel se i pracovní telefon a notebook k soukromému užívání či občerstvení zdarma v kuchyňce. To už ale nestačí. 

Benefity, s kterými budete za hvězdy

Nové druhy benefitů se ještě více propojují s work-life balance, udržitelností a společensky prospěšnými hodnotami. Zaměstnavatelé například poskytují psychologické poradenství jako prevenci syndromu vyhoření a vzniku úzkostí ze současné nejisté doby. Pečují také o fyzickou schránku svých lidí, a tak nejsou výjimkou firemní fyzioterapeuti, ergonomické vybavení na míru či lekce jógy na pracovišti. Rodiče oceňují příspěvky na vzdělávání dětí či firemní jesle.

Zatím ojediněle se setkáváme se čtyřdenním pracovním týdnem a neomezenou dovolenou, což jsou benefity s velkou budoucností. Dostupnost do práce zase firmy usnadňují pomocí sdílených automobilů – ty nejprogresivnější nabízejí využití firemních aut dokonce i k soukromým účelům.

Ať už jsou ale benefity jakékoliv, pro HR oddělení to znamená jedno: nutnost mít přehled o jejich čerpání. S Speyblem okamžitě vidíte, kdo, kdy a co čerpal, a to včetně vyčíslení nákladů, takže máte neustále přehled o tom, kolik vás daný zaměstnanec stojí.


Vyzkoušejte, jaké je mít v HR pořádek. Prvních 14 dní je zdarma.