Máte ve firmě nomády? Aneb když pro vás lidé pracují na dálku

Co znamená práce remote
0 Shares

Práce na dálku se v posledních čtyřech letech stala něčím normálním. První nomádící vlaštovky tu sice byly mnohem dřív, ale pandemie vnesla do práce odjinud úplně jiné grády.

Remote work neboli vzdálená práce znamená víc než jen home office, kdy máte svůj stůl v kanceláři, ale občas prostě zůstanete pracovat z domova.

TIP: Pro správu home officů využijte moderní HR aplikaci. Usnadní žádosti a povolování práce z domova i informování kolegů, že dnes nedorazíte. Přehled má také účetní.

Remote práce zahrnuje i ty případy, kdy jste skutečně vzdáleni geograficky a s kolegy se znáte jen z online callů. Je přitom úplně jedno, jestli sedíte na jihomoravské vinici, krkonošské samotě, v thajské džungli nebo na pláži na Madeiře.

Co je důležité:

  • Musí jít o typ činnosti, která to umožňuje.
  • Musíte zajistit kooperaci a komunikaci v týmu.
  • Nezapomeňte na kybernetickou bezpečnost.
  • A vyřešte administrativu. S tím opět pomůže HR aplikace. Usnadní podepisování a sdílení dokumentů, porady i evidenci odpracované doby.

 

Práce na dálku v Česku

Tuzemské firmy se do vzdáleného zaměstnávání zatím příliš nehrnou, spokojí se s občasným home officem. Bojí se totiž, že jim to přinese jen starosti. Ani tak ne organizační, s tím si poradí HR aplikace a cloudové kancelářské nástroje. Je ale nutné také naplnit literu zákona.

Zákoník práce téma letmo zmiňuje v § 2 odst. 2 a v § 317, čímž uznává, že práce mimo pracoviště je možná. Upravuje i některá specifika, další si domluvíte v pracovní smlouvě a jejích dodatcích. Pokud tedy zvolíte dobré on-line nástroje, tak vám v zaměstnávání lidí na dálku v rámci ČR nic nebrání.

Složitější je, když chce váš zaměstnanec žít v zahraničí. Obvykle pak musíte hradit sociální a zdravotní pojištění v dané zemi a vypořádat se s daňovými povinnostmi. Pozor také, aby vám v důsledku zaměstnávání dotyčného nevznikla v zahraničí provozovna, museli byste tam začít platit daně i za svou firmu. Další překážku staví BOZP. I za zaměstnance pracujícího ze zahraničí má totiž zaměstnavatel zodpovědnost a nastávají mu povinnosti v případě nemoci či pracovního úrazu.


Usnadněte si spolupráci s experty v tuzemsku i zahraničí s aplikací Speybl. Ozvěte se nám a dáme to dohromady.