Svízel offboardingu. Jak se dobře rozloučit se zaměstnancem

Offboarding
0 Shares

Rozchody patří k životu. A to i ty pracovní. Není to zrovna část pracovní náplně, na kterou se (běžný) personalista nejvíc těší, ale zaslouží si také pozornost. Už proto, že dobrý rozchod je základem pro dobré vztahy.

Proč se věnovat končícím zaměstnancům, když stejně odchází? Protože je to slušné. A protože nikdy nevíte, kdy se znovu setkáte. Osobní doporučení je stále nejlepší reklama a ještě ke všemu tady hrají emoce. Pokud v někom vznikne pocit křivdy, na reputaci špatného zaměstnavatele máte rychle našlápnuto.

Praktickými důvody jsou: potřeba správně a včas vyřídit všechny formality, vrátit vybavení, ukončit zaměstnanecké přístupy. Ale i to, že vidíte, proč u vás lidé končí a kde máte slabá místa. Odchody si proto vyhodnocujte, sledujte například, zda lidé odcházejí ve zkušební době, z jakého oddělení nebo pozice.

Jak tedy mít offboarding v pořádku?

1. Podrobně si nastavte celý proces, vytvořte časový plán. Pohlídejte si vrácení majetku a přístupů, ale i to, abyste včas vystavili potřebné výstupní dokumenty a potvrzení.

2. Otevřeně komunikujte. Pokud je odchod iniciován ze strany firmy, najděte si čas a v klidu zaměstnanci vysvětlete důvody. Transparentně informujte také tým, a to s dostatečným předstihem.

3. Připravte offboarding interview nebo dotazník. Zajímejte se o důvody odchodu i o to, jak skoro bývalý zaměstnanec vaši firmu vnímal, jaký měl z práce pro vás zážitek. Zpětná vazba vám pomůže při budování firemní kultury, employer brandu a předcházení fluktuaci.

4. Pro dobrý pocit z loučení se hodí zaměstnanci poděkovat za odvedenou práci, i když vám osobně spíš lezl na nervy. Iniciujte rozlučku, stačí i krátká společná snídaně.

5. Je-li to potřeba, nabídněte mu pomoc s hledáním nové práce. Tzv. outplacement výrazně zlepšuje celkové dojmy z vás jako zaměstnavatele.

A jak to vše zvládnout a nezbláznit se? Pokud se spolehnete na technologie, jednotlivé kroky si velmi usnadníte – aplikace vám připomene termíny, umožní evidovat pokrok pomocí check listů, usnadní tvorbu i podepisování předávacích protokolů, vytvoří dotazníky.


Vyzkoušejte Speybl. Toto vše umí, je přehledný a intuitivní. Napište si o okamžitý přehled v HR bez složitých instalací a dlouhého učení.