Seniorní zaměstnanci. Poklad, který byste si neměli nechat vzít

Péče o služebně starší zaměstnance
0 Shares

Šikovných a věrných zaměstnanců je málo. Když už je máte, nenechte je zbytečně odejít kvůli tomu, že podceníte péči o jejich pohodu a rozvoj.

Že nadměrná fluktuace zaměstnanců firmy vyčerpává, není nic objevného. Pro společnosti je výhodné, když v nich lidé zůstávají dlouhodobě. Šetří to čas, finance i síly lidí, kteří jinak musí stále dokola vybírat a zaučovat nové kolegy.

Obzvlášť cenní jsou služebně starší zaměstnanci.
  • Mají velké odborné zkušenosti, které představují konkurenční výhodu. Když si je udržíte, znalosti zůstávají v organizaci a nejsou ztraceny.
  • Dobře znají firmu, její produkty, vztahy, procesy a fungování. Jsou tak zárukou kontinuity a stability a umí pomoci s řešením nejrůznějších problémů.
  • Mohou zastávat role mentora a lídra pro juniory. Kultura sdílení znalostí a rozvoje vám přinese další výhodu oproti konkurenci.

Pokud se zaměstnavatel aktivně stará o své zkušené zaměstnance, budou se cítit doceněni a nebudou mít důvod nabízet svou odbornost jinde. Součástí HR strategie by proto měla být motivace zaměstnanců, aby ve firmě vydrželi, a také jasná deklarace, že věrnost bude odměněna.

Jak se o zkušené zaměstnance starat, aby u vás byli spokojeni?
  • Poskytujte jim příležitosti k rozvoji, jako jsou pokročilá školení, kurzy nebo mentoring.
  • Projevujte uznání formou finančních odměn, povýšení nebo ocenění.
  • Oslavte s nimi výročí u firmy, zaveďte nějaký benefit za věrnost.
  • Podporujte pohodu na pracovišti a příjemné prostředí.
  • Pokud o to mají zájem, nabídněte jim i jiné možnosti seberealizace formou sdílení znalostí a dovedností s ostatními zaměstnanci.
  • Komunikujte s nimi jako s partnery. Mají k firmě už jiný vztah než nováčci, proto se vám vyplatí, když jim budete naslouchat. Zajistěte jasné komunikační kanály a dejte jim možnost vyjádřit své názory a připomínky.

Tip: Velkým pomocníkem jsou dotazníky spokojenosti. Získáte díky nim přesně ty informace, které potřebujete, a zaměstnanec má cestu pro sdílení návrhů nebo stížností.

Toto vše usnadní inteligentní HR aplikace, jako je Speybl. Umožní sledovat kariérní vývoj každého zaměstnance, hlídat jejich výročí, plnit rozvojové cíle, zajišťovat školení i vytvářet dotazníky na míru.


Dejte svým zaměstnancům důvod, aby u vás zůstali. Vyzkoušejte Speybl zdarma.