Sabatikl není čarodějnický sraz, ale stále populárnější benefit, který chrání před vyhořením

Sabatikl
0 Shares

Delší souvislé volno nad rámec běžné dovolené, k odpočinku, studiu či jako prevence vyhoření. V řadě zemí oblíbený pracovní benefit, který se pomalu propracovává i k nám. To je sabatikl.

Tento institut má svůj původ v akademické sféře. Profesoři na univerzitách si brali delší souvislé volno na studium nebo vědecké bádání. A protože se vraceli s novým pracovním elánem, zalíbilo se to i těm jejich studentům, kteří pokračovali do praxe v komerčních firmách.

Takové volno můžete mít klidně rok nebo 6 měsíců. Oblibu si získávají kratší pauzy v podobě několika týdnů. Sabatikl může být (částečně) placený i neplacený.

Sabatikl na vzestupu

V USA vzrostl mezi roky 2019 a 2022 počet zájemců dvojnásobně. U nás je zatím výjimkou, kterou umožňují převážně velké korporace nebo naopak progresivní technologické start-upy. Jeho popularita ale roste.

Pro zaměstnance je to skvělá výhoda, protože nabere nové síly, může studovat, věnovat se svému osobnímu a profesnímu rozvoji, být s rodinou, cestovat. A především ho to ochrání od syndromu vyhoření. A to s klidem v duši, že stále má svou práci, zůstanou mu benefity a zaměstnavatel za něj obvykle dál hradí povinné odvody.

Ale těžíte z toho i jako zaměstnavatel. Udržíte si kvalitního a již zaškoleného pracovníka, který se vám vrátí zregenerovaný, případně i s nově nabytými vědomostmi a elánem. Ušetříte si tak náročný výběr nového člena týmu nebo člověka na dlouhodobé nemocenské v případě, že by se vyhoření dostavilo v plné síle. Pokud umožníte sabatikl, získáváte navíc pověst vstřícného zaměstnavatele a podpoříte loajalitu zaměstnanců. A to je k nezaplacení.

Nevýhodou se pochopitelně stává nutnost zajistit na dobu volna za zaměstnance zástup a pro HR potom otázka administrativy.

Se vším se však snadno vypořádáte, když ke správě volna zaměstnanců budete přistupovat systematicky. Začněte řídit své HR v elektronickém systému. Pak máte přehled, můžete plánovat dopředu a déle chybějící zaměstnanec vás absolutně nezaskočí. Zároveň díky automatickým reportům jasně vidíte, jaký má dlouhodobé volno vliv například na produktivitu práce (plnění KPI) nebo spokojenost vašich lidí.


Postavte se do čela rozvoje nových trendů v HR. Je to snadné, začít můžete hned teď. Stačí si napsat o Speybl.