Přišel a sotva se zaučil, zase odešel? Jak poznat fluktuanta

Jak poznat fluktuanta
0 Shares

Výběrová řízení jsou náročná. Po stránce finanční, časové i lidské. Když vám pak dá pečlivě vybraný kandidát ani ne po roce sbohem, je to k vzteku. Jak odhadnout, že něco takového hrozí?

Pracovní návyky se mění a zůstávat po celý život v jednom zaměstnání je dnes spíš vzácnost. Ale rozpoznat hranici, po jaké době je střídání v pořádku a kdy už se jedná o fluktuaci, není úplně jednoduché. Přesto pár indicií naznačí, že tento kandidát u vás nejspíš moc dlouho nevydrží.

Pokud se pohybujete v IT nebo gastru, asi vás časté výměny dresů nepřekvapí. Ajťáci, číšníci a barmani patří k nejméně loajálním zaměstnancům a jdou za výdělkem. Velmi rychle se střídají také pracovníci call center či dělníci. Přibližně dva až tři roky vydrží na jenom místě pracovníci v marketingu. Neodchází se ze státní správy ani ze školství.

Demograficky jsou “nejhorší” absolventi bez závazků, kteří chtějí v této životní fázi zkoušet co nejvíce nových věcí. Lidé s hypotékou, s malými dětmi a padesátníci naopak zůstávají věrní, pokud je z práce nevyženou například špatné vztahy, zlý šéf nebo mizivá výplata.

Další vodítka jsou individuální

1. Délka předchozích zaměstnání. Pokud zrovna nejde o některý z výše uvedených oborů, dívejte se, jak dlouho dotyčný zůstává na jedné pozici. Pokud mění práci každých pár měsíců, asi nevydrží ani u vás.

2. Důvody pro změny. Některé jsou opodstatněné. Například kariérní růst, změny na trhu práce nebo nevhodné pracovní podmínky. Smysl může dávat i změna oboru, každý se chvíli hledáme. To hledání ale nesmí trvat příliš dlouho. Jestli uchazeč skáče z oboru na obor, je to varovné znamení. Stejně tak, když jsou důvody odchodu nejasné nebo nepřesvědčivé.

3. Kariérní cíle a plány. Pokud kandidát hledá kariérní růst, stabilní příjem nebo seberealizaci, sami uvidíte, jestli a do jaké míry mu to můžete nabídnout. Když ale dlouhodobější cíle nedokáže uvést, možná jen tak vlaje ve větru a brzy se nechá zlákat atraktivnější nabídkou.

4. Spokojenost při nástupu. Bude zaměstnanec v souladu s firemní kulturou, nebo to mezi vámi už při podpisu smlouvy neladí? Sedl si s klíčovými kolegy v týmu lidsky? A jak je spokojen s pracovními a finančními podmínkami? V situaci, když už při nástupu něco drhne, radíme být ve střehu a poohlížet se na trhu práce dál. Pravděpodobně budete brzo vypisovat nové výběrko.

Ale jak se v tom všem vyznat? S pomocí digitalizace. Veďte si databázi kandidátů a informace k nim ukládejte do online aplikace. Když vše uvidíte před sebou, červených vlajek si snadněji všimnete a zaměříte svou pozornost na perspektivnější uchazeče.


Takovým komplexním HR nástrojem, kde můžete spravovat zaměstnance i uchazeče, je Speybl. Ozvěte se nám a získejte aplikaci, na kterou se můžete spolehnout.