O digitalizaci s personalistkou | Rozvrhy pracovní doby u dohodářů

Rozvrh pracovní doby pro dohodáře
0 Shares

Dlouho diskutovaná novela zákoníku práce je tady. Přináší změny pro lidi v režimu dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti, tzv. dohodáře.

Jednou z novinek, účinných už od 1. října, je povinnost zaměstnavatele písemně rozvrhovat dohodářům pracovní dobu. Dosud to u nich dělat nemuseli.

A podle personalistky Gabriely Kukučové to mnozí nedělají ani u zaměstnanců v hlavním pracovním poměru. Často mají za to, že stačí, když má zaměstnanec smlouvu na jednosměnný provoz a 40 hodin týdně. To je ale chyba. Podle zákoníku práce musí dostat písemně i začátek a konec pracovní doby.

Firmy, které si tuto povinnost plní, používají v praxi různá řešení. Někdy zakotví informaci v dokumentech vztahujících se k pracovnímu poměru. To lze například u jednosměnného provozu v administrativě. Jinde pravidelně předávají zaměstnancům písemný dokument s rozvrhem na určené období (například půl roku nebo rok).

A teď k tomu nově přibyly rozvrhy také pro dohodáře. Je to administrativa, se kterou se ale musíme poprat. Takže když si nastavíte dobrý systém, půjde to jako po másle.

Jak na rozvrhy pracovní doby v praxi

Potřebujete nastavit takový proces, aby vás co nejméně zatěžoval, a současně abyste dokázali doložit písemnou formu.

  1. Prvním krokem by měla být revize současných dokumentů. A to nejen těch, které se týkají dohodářů, ale i zaměstnanců na plný úvazek.
  2. Na základě svých zjištění můžete tam, kde je to potřeba, aktualizovat dohody a nástupní dokumenty, aby naplňovaly literu zákona.
  3. Pak přichází na řadu systém. Vyberte si takový proces, který vám bude nejvíc vyhovovat. Budete rozvrhy posílat e-mailem, přes SMS, nebo je vložíte do složky zaměstnance v HR aplikaci? Nebo zvolíte jiný způsob? Jak budete hlídat, že se blíží konec období, abyste nepropásli termín pro nový rozvrh?

Pokud tady váháte, povolejte na pomoc odborníka. Zkušená poradkyně v oblasti HR vás provede revizí, aktualizací i nastavením nejvhodnějšího procesu a také poradí, jaké chytré nástroje vám práci ulehčí. Například Speybl umožňuje evidenci docházky, můžete tam pracovníkům všechny dokumenty pohodlně předávat a ukládat, a ještě za vás hlídá termíny.


Usnadněte si nové povinnosti – vyzkoušejte Speybl.


Článek vznikl ve spolupráci s personalistkou Gabrielou Kukučovou. Děkujeme.