Papírování v kanceláři: Je stále nutné, nebo ho můžete poslat do propadliště dějin?

0 Shares

Každý podnik se zaměstnanci musí vést a uchovávat nezbytnou dokumentaci. Složek a formulářů stále přibývá a hrozí, že personalistu doslova zavalí papíry. Jde to ale i lépe.

Udržovat fyzickou papírovou dokumentaci v dnešní době, kdy máme možnost online komunikace, elektronických podpisů a zabezpečeného ukládání dat, je skutečně zbytečné. Je to náročné na prostor i čas, finančně nákladné a neekologické, neumožňuje to plný rozvoj zaměstnanců a fakticky drží firmu v minulosti.

Velký problém je s místem. Papírová evidence je totiž skutečně objemná. Potřebujete pro ni kartotéky a stohy šanonů a musíte je navíc uchovávat v souladu s GDPR tak, aby k nim neměly přístup neoprávněné osoby. Tedy minimálně v uzamykatelné skříni. Neustálý tisk dalších a dalších papírů je navíc v rozporu s udržitelností a úsporností.

A především, užírá drahocenný čas samotným personalistům. Papíry je třeba tisknout, skenovat, zakládat, evidovat, kontrolovat, aktualizovat…, a to může zabrat značnou část pracovní doby.

Fakta: Podle našeho průzkumu se personalisté věnují “papírování” nejčastěji 3-4 hodiny denně, ale někteří dokonce až 6 hodin!

Není pak už od nich možné očekávat strategickou a rozvojovou práci s lidmi, která je přitom pro spokojenost zaměstnanců důležitá. A spokojení zaměstnanci jsou důležití pro firmu, protože mají lepší výsledky.

Jak z toho ven? Digitalizací HR.

Převedením agendy lidských zdrojů do elektronické podoby ušetříte:

  • Místo. Údaje můžete bezpečně ukládat na disku nebo v cloudu.
  • Přírodu. Není již třeba spotřebovávat papíry, které nejsou nezbytně nutné.
  • Finance. Chybu opravíte bez nutnosti opakovaného tisku, který jen zvyšuje náklady.
  • Čas. Odpadne mnoho fyzických činností, které zabírají pracovní dobu. Urychlí se hledání potřebných dokumentů. A moderní nástroje  jako Speybl řadu úkonů provedou za vás, například mohou kontrolovat termíny, vyhledávat v databázi či předvyplňovat rutinní dokumenty.

Chcete si ušetřit práci a zjednodušit své HR? Ozvěte se nám a něco s tím uděláme.