O digitalizaci s personalistkou | Žádné obavy. Zákon o ochraně oznamovatelů v praxi

Jak na whistleblowing
0 Shares

Už měsíc je účinný zákon o ochraně oznamovatelů neboli whistleblowingu. Splňujete už vše potřebné, nebo s tím bojujete? Nebojte se novinky, její zavedení je snadné.

Podobně jako před lety zákon o zpracování osobních údajů, alias proslulé GDPR, vyvolává dnes i whistleblowing spoustu otázek a mýtů. Mnoho firem, tak jako u GDPR, pořádně neví, co po nich nový předpis chce a co je vlastně důležité.

Připomeňme si:

  • Whistleblowing se týká zaměstnavatelů, kteří mají 50 a více zaměstnanců (plus výjimky).
  • Hlavní myšlenkou je, že lidé mají mít možnost bezpečně nahlásit různé nekalosti v práci svému zaměstnavateli, aniž by se báli postihu.

Jak často vypadá zavádění legislativních novinek tohoto typu v praxi? Firma zaplatí právníkovi, který napíše směrnici. Obecnou a většinou takovou, které nikdo v reálu nerozumí a nečte ji. Směrnice se vyvěsí na intranetu nebo se rozešle e-mailem, čímž s ní jsou zaměstnanci seznámeni. A je splněno.

Výsledkem takových opatření je jen papírové naplnění litery zákona, bez zamyšlení se nad skutečným smyslem a tím, co může pravidlo firmě a jejím zaměstnancům přinést.

Jak tedy lépe?

Spolupráce se specialistou na pracovní právo je určitě důležitá.

Ale mělo by následovat poradenství, jak povinnosti aplikovat do života. Aby byly v souladu s právem, aby firmu a její zaměstnance administrativně co nejméně zatěžovaly a aby z toho firma také něco měla. Například efektivnější pracovní procesy, bezpečí pro data, lepší pracovní atmosféru, důvěru zaměstnanců, značku dobrého zaměstnavatele. Praktické provedení pak často usnadní zavedení moderních technologií.

Přečtěte si, jaké konkrétní povinnosti ukládá zákon o ochraně oznamovatelů a jak si s nimi poradit.

Užitečné je také školení pro zaměstnance, nejen o tom, jak povinnosti plnit, ale také o tom, jaký je smysl nového opatření. Pokud lidé věci chápou, snadněji nové povinnosti přijímají.

Nebuďte na to sami – využijte technologie

Skvělým nástrojem, který naplnění povinností ze zákona o ochraně oznamovatelů pomůže naplnit, je HR aplikace. Speyblsystém pro nahlašování škodlivého jednání, umožňuje vytvářet anonymní dotazníky, veškerá data pak zde můžete uchovávat bezpečně a na jednom místě.

Otravuje vás nová povinnost, jste naštvaní, že to bude zase jen zbytečné papírování? Ne vše je černobílé. Určitě je lepší, když zaměstnanec upozorní na nezákonné jednání zaměstnavatele, a ne přímo inspektorát práce nebo krajskou hygienickou stanici.


S využitím moderních technologií vše zvládnete na jedničku. Napište nám.


Článek vznikl ve spolupráci s personalistkou Gabrielou Kukučovou. Děkujeme.