O digitalizaci s personalistkou | První dny v práci

Onboarding
0 Shares

Vybrali jste z kandidátů toho nejlepšího a brzy bude nastupovat. Jak máte podchycené první dny nového zaměstnance v práci? Přečtěte si, jak nováčkovi i sobě adaptační proces usnadníte.

Už se vám stalo, že nový člověk po třech dnech odešel a vy můžete jen hádat, jestli dostal lepší nabídku, nebo se cítil na novém místě ztracený? Podle personalistky Gabriely Kukučové nejste sami.

Na to, jak se nový zaměstnanec pustí do práce, má vliv mnoho věcí. Některé nezměníte, třeba počasí, jaké zrovna venku panuje. Na jiné se ale snadno připravíte. Může to být příjemný vrátný, uklizený a připravený stůl, kolega, který nováčka provede a se vším seznámí. Roli hraje profesionalita personalisty, připravené dokumenty, docházkový čip, informace o firmě. Nic z toho neplatí jen v korporátu. I malé firmy by nad tím měly přemýšlet.

První dojem důležitý!

Nejen kvůli tomu, jestli nový člověk druhý den ještě dorazí. Ale taky ho naladí a ovlivní, jak se mu bude chtít vrhnout do nových výzev.

Koneckonců, nechcete přece sabotovat svou vlastní odvedenou práci ve výběrku a vyhazovat firemní peníze oknem…

Jak první dny v práci často v praxi probíhají?

Gabriela Kukučová má zkušenost, že je to různé. Někde mají pro nového zaměstnance zpracovány doslova elaboráty a stohy předpisů a návodů.

Jinde si zase na to „nehrají“. Říkají, my nejsme žádný korporát, mě taky nikdo nezaučoval, však on se otrká nejlépe sám. Nebo neřeknou nic a jen tak nechají první dny plynout.

Často záleží na vedoucím, na tom, ke komu zrovna zaměstnanec nastupuje a jaký má přístup.

Jak si poradit s nastavením adaptačního procesu v praxi?

Stačí, když se ve vedení shodnete na několika zásadních krocích, které budete aplikovat při každém nástupu.

Např. uvítání vedoucím a uvítací dáreček, hladké provedení administrativy specialistou podle checklistu, seznámení s pracovištěm a s kolegy. Lidé také oceňují, když je informujete o prvních krocích na novém místě a o tom, co se od nich čeká v následujících dnech. Abyste je seznámili s tím, co se od nich čeká v nejbližším období, na koho se může obracet a jak bude komunikace probíhat.

Jak převést nastavený adaptační proces do reality?

Když už jste se na postupu shodli, nenechávejte ho jen na papíře. Aby vám to šlo lépe a na nic jste nezapomněli, využívejte možnosti, které nabízí moderní HR aplikace, jako je Speybl:

  • Obsahuje modul Onboardingy, který je přesně na tuto aktivitu stavěn.
  • V modulu si můžete vytvořit checklisty ke konkrétnímu onboardingu, s dílčími kroky, které potřebujete provést.
  • Nastavené šablony snadno upravíte podle potřeb konkrétního zaměstnance tím, že přidáte nebo odeberete některé kroky a úkoly.
  • Můžete mít i několik onboardingů pro jednoho zaměstnance. Například obecný onboarding, který je společný všem a obsahuje základní kroky nezbytné u každého zaměstnance, jako je školení BOZP, vstupní kartička, firemní e-mail atd. A pak ještě onboarding cílený na konkrétní pobočku, profesi nebo tým (jiné kroky asi potřebujete pro vývojáře a jiné pro recepční).
  • Onbaording založíte dokonce i pro budoucího zaměstnance ještě, než nastoupí. V tu chvíli třeba IT oddělení s předstihem ví, že má na den nástupu zajistit notebook a firemní e-mail atd.
  • Každý úkol má svého řešitele (zodpovědnou osobu) a deadline, který určuje, do kdy má být úkol proveden.
  • Onboarding se dá napojit na další aplikace, což usnadní třeba posílání notifikací o novém úkolu do vybrané komunikační platformy. Zároveň má každý informace o svých úkolech po přihlášení přehledně na nástěnce, takže by se nemělo stát, že na svůj úkol zapomene.
  • Na nástěnce a v záložce Onboardingy přehledně vidíte, které adaptace jsou aktuálně v běhu a kolik času komu zbývá.
  • Speybl usnadňuje proces i samotnému zaměstnanci, který má na svém dashboardu dostupná interní školení a další potřebné materiály. V rámci adaptačního procesu může vyplňovat dotazníky na benefity apod. A po dokončení adaptačního procesu vám dát prostřednictvím formuláře zpětnou vazbu na proces onboardingu.

Je to jen pár drobností pro příjemnější první chvíle v nové práci, ale pro zaměstnance a zaměstnavatele to má velký přínos a hned vytváříte pozitivní employee experience.


Vyzkoušejte si onboarding se Speyblem klidně hned teď. Stačí jen zadat svůj e-mail a můžete ho bezplatně otestovat.


Článek vznikl ve spolupráci s personalistkou Gabrielou Kukučovou. Děkujeme.