Genderové stereotypy vám škodí. Jak na to, aby si byli v práci všichni rovni a nikdo nebyl rovnější?

Genderové rozdíly
0 Shares

Evropská unie plánuje povinné zveřejňování mezd, které má vyrovnat pay gap mezi muži a ženami. Rozdílné odměňování je ale jen špičkou ledovce. Genderové stereotypy se objevují v nečekaných souvislostech a brání firmám v úspěchu.

Začíná to už při náboru. Podle průzkumů personalisté hůř hodnotí ženy, které jsou sebevědomé a vyjednávají, ale paradoxně i ty, co jsou příliš mírné. Připravují se tak mnohdy o kvalitní zaměstnance.

Obvyklá je nízká důvěra v ženskou odbornost. Podle novinářky Mary Ann Sieghartové musí ženy na rozdíl od mužů svou kompetentnost dokazovat. Nadřízení jejich práci více kontrolují, na poradách mají méně prostoru k vyjádření, kolegové jim naslouchají s menší pozorností a častěji jim skáčou do řeči.

Ač ženy žádají o zvýšení mzdy stejně často jako muži, jsou častěji odmítnuty.

Nikdo si nestěžuje. Proč to tedy řešit?

Genderově přátelské prostředí je pro zaměstnavatele velmi výhodné:

  • Různorodé týmy jsou efektivnější a úspěšnější. Firmy s rovným přístupem mají dokonce až o 25 % větší šanci na nadprůměrné zisky.
  • Další benefitem je, že potenciál každého zaměstnance využíváte naplno.
  • A vaše pověst dobrého zaměstnavatele láká kvalitní a věrné pracovníky.
Jak přístup vylepšit?

1. Podívejte se na čísla. V HR aplikaci máte data o zaměstnancích, platech, povýšeních a náboru. Speybl je navíc umí sestavit přehledné analýzy a reporty. Tak zjistíte, jak jste na tom právě vy, a najdete případné oblasti, kde máte rezervy.

2. Ptejte se. HR aplikace umožňují pomocí jmenovitých i anonymních dotazníků získávat cennou zpětnou vazbu od zaměstnanců. A samozřejmě je pak potřeba na výsledky reagovat.

3. Buďte fér. Zaveďte na poradách pravidlo nepřerušování. Zveřejněte v aplikaci transparentní podmínky pro mzdový růst platné pro všechny. Využívejte při náboru objektivní hodnocení za použití umělé inteligence, která nemá osobní předsudky.

4. Školte (se). Nabízejte programy a školení na podporu rovných příležitostí pro všechny zaměstnance. S jejich organizací a hlídáním vám opět pomůže Speybl.


Speybl vám usnadní správu HR i v pokročilých souvisejících oblastech. Napište nám a začněte ho využívat už dnes.