Nadměrná fluktuace zaměstnanců je zlo, které můžete porazit

Jak vyzrát na fluktuaci zaměstnanců
0 Shares

Příchody a odchody zaměstnanců jsou normální. Ale když je jich až příliš, může vás to poškozovat hned na několika frontách. Jde tomu zabránit.

Existuje mnoho důvodů, proč lidé houfně opouštějí pracovní místa. Špatné vztahy s nadřízenými nebo kolegy, neuspokojivé pracovní podmínky, omezené možnosti kariérního růstu, demotivace či neodpovídající ocenění (a to nejen výplata, ale také uznání od nadřízených) jsou ty nejčastější.

Věděli jste? Průzkum ukázal, že zaměstnanci ve firmách, kde vládnou dobré vztahy, jsou až o 30 % produktivnější než tam, kde jsou vztahy neutrální nebo dokonce špatné.

Nadměrné střídání zaměstnanců přináší mnohá úskalí:

  • Za prvé, musíte stále znovu nabírat a zaškolovat nové lidi. Což je časově i organizačně náročné.
  • Za druhé, je to drahé. K nákladům na nábor a školení připočítejte možné odstupné. A pak je tu na první pohled skrytý náklad – nižší produktivita neustále se měnícího týmu.
  • Za třetí, fluktuace zhoršuje pracovní atmosféru. Zaměstnanci nestihnou navázat dobré vztahy, cítí se frustrovaní, práce nejde tak hladce, jak by mohla.
  • Za čtvrté, poškozuje to vaši pověst. Pokud se u vás lidé střídají jako na běžícím pásu, vzniká dojem, že jim neumíte nabídnout podmínky, které by je ve firmě udržely. Špatná značka zaměstnavatele snižuje vaši šanci na získání kvalitních zaměstnanců a kola se dále roztáčejí.

Jak divokou fluktuaci zastavit nebo jí předcházet?

Zaměřte se na celkový employee experience. Pečujte o svoje (i potenciální) zaměstnance od prvního setkání. Dnes si už nevystačíte s tím, že se k lidem ve firmě budete chovat jako ke svým poddaným.

Tip: Přečtěte si o employee experience víc.

Otevřeně komunikujte, budujte vzájemnou důvěru. Mluvte s lidmi nejen, když něco udělají špatně, ale i když se jim práce povede. A umožněte jim poskytovat reálnou zpětnou vazbu.

Najděte prostor na rozvoj zaměstnanců. Nabídněte jim vzdělávání a kariérní růst, umožněte pracovat na zajímavých projektech a vítejte iniciativu.

Kde na to ale vzít čas? Svěřte část rutinních úkonů HR aplikaci. Jako personalista získáte i několik hodin denně navíc právě na péči o zaměstnance. Prostředí aplikace navíc poslouží i jako komunikační platforma nebo místo pro zpětnou vazbu.


Chcete být firmou, kde budou lidé pracovat opravdu rádi? Budujte dream jobs s pomocí aplikace Speybl.