Máte ve firmě talentované lidi? Chyťte je a nepusťte 

Jak a proč vést talent pool
0 Shares

Kvalitní a spolehliví zaměstnanci jsou zlatým pokladem každé firmy. Ale kde je brát a nekrást? Hlavně při obsazování vyšších pozic je výhodné hledat nejdříve ve vlastních kontaktech. K práci s talenty slouží talent pool. 

Vést si databázi schopných lidí je velmi výhodné.  

  • Ušetří to práci HR týmu. Než zahájíte zdlouhavý nábor, proberete databázi a můžete přímo oslovit zajímavé kandidáty. 
  • Talent pool usnadňuje budování dlouhodobých vztahů s potenciálními zaměstnanci a rozvoj těch současných. Např. formou školení, odborného obsahu, mentoringu či networkingu. 
  • A současně tyto aktivity podporují vaši značku zaměstnavatele.  

Koho a co do talent poolu zařadit? 

Rozhodně vlastní zaměstnance, kteří mají potenciál růstu. Uchazeče, s nimiž jste se sice nedohodli, ale zaslouží si druhý pokus. Bývalé zaměstnance (samozřejmě, pokud jste se rozešli v dobrém!), slibné stážisty, zajímavé kontakty z LinkedIn, odborné sítě či z networkingových akcí, klidně i agenturní zaměstnance

Důležité: Jedná se o osobní údaje, uchovávejte je proto bezpečně, se souhlasem dotyčných a průběžně databázi aktualizujte. 

Kromě základních kontaktů či životopisu si poznamenejte vše, co považujete za podstatné. Na jaké pozici může dotyčný přispět vaší společnosti, jak na vás působí, jak zapadne do týmu? Evidujte si milníky potřebné pro postup, co děláte pro rozvoj talentů a v jakém jsou jednotlivé aktivity stádiu.  

Jak se z toho všeho nezbláznit? 

Vést talent pool a rozvíjet lidi v něm zvládnete i bez spletitých excelových tabulek. S moderními technologiemi je to snadné. Aplikace Speybl, která je neocenitelným pomocníkem pro správu firemního HR, má navíc i nástroje pro péči o talent pool: 

  • Check listy pro snadnější organizaci 
  • Přidělování zodpovědné osoby k jednotlivým úkolům pro jasné rozdělení práce 
  • Sledování plnění úkolů v čase pro lepší přehled  
  • Zabezpečené uložení dat 

Chcete ty nejlepší zaměstnance získat pro sebe? Hledejte je s předstihem s pomocí Speyblu.