Jak si získat uchazeče už při pohovoru, aby vám hned nefrnknul za lepší nabídkou

Jak zaujmout uchazeče
0 Shares

Možná se vám to už také stalo. Plácli jste si po dlouhém martyriu pohovorů s ideálním kandidátem. A on si to nakonec rozmyslí a nenastoupí. Jak takovému plýtvání časem všech zúčastněných předejít?

V roce 2021 mělo 62 % zaměstnavatelů v Česku problém najít dost vhodných uchazečů o práci. V takové situaci nechcete o pracně vybrané zaměstnance přicházet jen proto, že dostali lepší nabídku. Aby vám nepláchli, musíte je nadchnout už během výběrka.

Jděte na to promyšleně. Začněte textem inzerátu, abyste přilákali ty pravé zájemce. Uvědomte si, koho hledáte a přizpůsobte tomu tón a styl inzerce, buďte co nejvíce konkrétní.

Komunikujte. Reagujte na zaslané životopisy, informujte uchazeče i mezi jednotlivými fázemi výběrového řízení. Ptejte se na pocity z pohovoru, podávejte zpětnou vazbu. Podle průzkumů mlčení ze strany HR uchazeče velmi frustruje, pokud s nimi tedy budete průběžně udržovat spojení, vytváříte výrazně pozitivní dojem.

Tip: Proces náboru můžete v mnoha ohledech automatizovat a uvolnit si tak ruce pro navázání bližší vazby s kandidátem. S pomocí HR aplikace Speybl to půjde samo.

Transparentně informujte. Vysvětlete zájemci o místo, jak proces výběru probíhá, kolik bude mít kol, jestli zadáváte zkušební úkol. Neslibujte, co nemůžete splnit, a co slíbíte, to dodržte.

Připravte se. Zjistěte si o uchazeči co nejvíc. Veškeré informace si zapisujte přehledně na jedno místo, nejlépe do HR aplikace, v níž spravujete celé výběrové řízení. Nachystejte si otázky na míru.

Nebuďte příliš formální ani nadřazení. Zapomeňte na výslechové metody a veďte pohovor spíše jako konverzaci obchodních partnerů.

Umožněte uchazeči, o kterého máte zájem, nahlédnout do zákulisí firmy. Připravte pro něj neformální setkání s budoucími kolegy, vtáhněte ho do dění pozváním na firemní snídani, zašlete mu soubor seznamovacích videí či uspořádejte virtuální prohlídku.


Na osobní péči o kandidáta potřebujete mít čas. Získáte ho s Speyblem. Tak se nám ozvěte.