Jak pracovat s talenty, abyste pro každého našli to nejlepší uplatnění

Jak pracovat s talenty
0 Shares

Talent pool znamená jednoznačný náskok na konkurenčním trhu práce. Jací lidé ale do něj patří a jak je dále rozvíjet? O tom bude dnešní příspěvek.

V době, kdy firmám chybí zaměstnanci, přináší práce s perspektivními talenty velkou výhodu.

  • Využíváte potenciál lidí na 100 %.
  • Máte už dopředu v záloze nástupce, pokud se uvolní důležitá pozice.
  • Připravujete budoucí seniorní pracovníky, aby na vyšší místo dobře zapadli.
  • Ušetříte za nábor.
  • A lidé, kteří u vás vidí perspektivu, nemají důvod odcházet.

Tip: O tom, jak si tvořit a spravovat talent pool jsme už psali.

V talent poolu můžete shromažďovat různé skupiny. Obzvlášť vhodný je pro potenciální vedoucí pracovníky, manažery a team leadery.

Kteří zaměstnanci jsou vhodnými kandidáty na vyšší pozici?

Vedle odbornosti, obvykle bezchybné práce či vysokého výkonu sledujte vůdčí schopnosti, zájem udělat něco navíc a motivaci. Jsou lidé, kteří jsou výkonní a odvádějí skvělou práci jako experti, ale po vedoucí pozici netouží. Ty musíte ocenit jinak než kariérním postupem.

Zaměstnanec, o němž na manažerské místo uvažujete, by měl být schopný a samostatný v práci, flexibilní, akceschopný, iniciativní, ochotný nejen řídit, ale také nést odpovědnost za výsledek. Takového člověka snadno poznáte podle toho, že současná pozice je mu jakoby “malá”.

Pokud je máte, je třeba o jejich schopnosti pečovat. Jak?

Připravte jim na míru kariérní a mzdový postup, stanovte milníky, které je třeba pro povýšení splnit, zajistěte profesní školení a kurzy osobního rozvoje. Pravidelně se setkávejte a zajímejte se o jejich spokojenost, očekávání a představy o budoucnosti. Podporu směřujte tam, kde vidíte nejsilnější stránky konkrétního pracovníka.

Víte, že? Lidé pracující v zóně svého talentu jsou až 6x více angažovaní. Práce je baví, jsou příjemnější k zákazníkům i kolegům, jsou produktivnější, loajálnější a jaksi mimochodem šíří dobré jméno zaměstnavatele.

Taková nadstandardní péče si žádá čas a přehled. Vše usnadní HR aplikace, jako je Speybl. Vidíte přehledně na jednom místě důležité údaje, pomocí check listů můžete plánovat jednotlivé úkoly, díky automatickým notifikacím máte v malíčku termíny.


Zjednodušte si práci s talenty a ozvěte se nám. Objednáte a za pár desítek minut už můžete bez námahy organizovat zářivou pracovní budoucnost pro své kolegy.