Jak je to po novém roce s povinnými lékařskými prohlídkami?

Povinné zdravotní prohlídky zaměstnanců.
0 Shares

1. ledna nabyla účinnosti novela vyhlášky č. 79/2013 Sb., která mění povinnost lékařských prohlídek. Donedávna ještě platily pro všechny zaměstnance. A jak je to dnes?

Ti, kdo nevyhnutelné návštěvy závodního doktora brali jako nutné zlo, se můžou radovat. Pro celé skupiny zaměstnanců totiž tato nemilá povinnost konečně odpadla. A úleva nastává také pro personalisty, kteří se zbaví kupy administrativy.  

Vyhláška i nadále rozděluje zaměstnance do kategorií podle rizikovosti jejich profese, přičemž pravidla se změnila pro první dvě skupiny.

  • V první, nerizikové kategorii zaměstnanci od začátku roku průběžné zdravotní prohlídky absolvovat nemusí. Leda, že si to výslovně přejí oni nebo zaměstnavatel. V takovém případě by se prohlídky konaly každých 6 let (nebo 4 roky, pokud je zaměstnanec starší 50 let) jako dosud.
  • I ve druhé kategorii jsou kontroly u lékaře pouze dobrovolné. Pokud si je ale zaměstnanec či zaměstnavatel přeje, mají se opakovat po 4 (resp. 2) letech.
  • Ve třetí a čtvrté kategorii jsou prohlídky i nadále povinné, a to po 2 letech, resp. jednou za rok. Jedná se o nejrizikovější profese, kde už přece jenom ochrana zdraví není formalitou. Prevence je tady důležitější než to, že vám výlet do ordinace ukrojí jeden půlden.

Drobné úpravy se dotkly také mimořádných prohlídek, už na ně nemusí navrátilci z mateřské nebo rodičovské.

A pozor, aktualizujte si formuláře žádosti o provedení prohlídky. Musí nově obsahovat popis konkrétních pracovních činností, mění se i některé pojmy: režim práce bude nově režim pracovní doby, rizika ohrožení zdraví se teď nazývají profesní rizika.

Beze změny zůstaly prozatím vstupní prohlídky!

A co vy, poslali jste s novoročním přípitkem tuto část své pracovní náplně slavnostně do historie, nebo budete muset prohlídky i nadále pro část svých lidí hlídat? A jak je evidujete?

Jestli plánujete pokračovat v Excelu nebo dokonce v kalendáři, tak samozřejmě, proti gustu… Ale pokud chcete konečně přejít na moderní HR, tak právě u hlídání termínů máte skvělou příležitost si vyzkoušet, jaké to je, když technologie dělají práci za vás. Aplikace pro správu HR umí konkrétní termíny sama hlídat a připomínat.


Ochutnejte automatizaci v HR. Ozvěte se nám a nezávazně si ji vyzkoušejte s Speyblem. Prvních 14 dní je zdarma.