Elektronické doručování pracovních smluv se blíží. Připravte se s předstihem

0 Shares

Na letošek se chystá významná změna v oblasti doručování smluv, která usnadní digitalizaci HR.

V souvislosti s připravovanou novelou zákoníku práce se nejvíce mluví o pravidlech pro home office či dohodáře. Předpis ovšem také zjednoduší posílání důležitých dokumentů.

Teď musí být některé z nich doručeny do vlastních rukou. Což pro posílání přes internet znamená značně přísný režim zahrnující uznávaný elektronický podpis na obou stranách a potvrzení zaměstnance o tom, že smlouvu obdržel.

Co se změní:

  • Výrazně se usnadní zasílání pracovních smluv, dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti.
  • Pokud bude taková smlouva uzavřena elektronicky s elektronickým podpisem, musí ji zaměstnavatel poslat zaměstnanci na jeho soukromou elektronickou adresu, kterou mu zaměstnanec sdělí písemně. A má splněno.
  • Přísnější postup zůstane pro písemnosti týkající se skončení pracovních vztahů a odměňování. Vznikne ale fikce doručení po 15 dnech a zaměstnanec nebude k potvrzení o doručení potřebovat elektronický podpis.

Elektronické podpisy nejsou žádná věda.

Je to velký přínos, ale využití v praxi může v souvislosti s elektronickými podpisy stále vzbuzovat rozpaky. Elektronických podpisů se přitom není třeba obávat. Stačí se na ně připravit, například s aplikací Speybl, která je umí.


Chcete se vypořádat s novinkami v HR? Ozvěte se nám, víme, jak na to.