Vše o digitalizaci HR | Jak na digitalizaci?

0 Shares

V prvním díle našeho seriálu jsme se zamýšleli nad tím, proč vůbec procesy v HR digitalizovat. Hned na to navazuje další důležitá otázka: Odkud vůbec začít?

Prvním krokem rozhodně musí být zhodnocení současného stavu a identifikace oblastí, které lze digitalizovat. Posíláte si mezi personalisty, vedením a zaměstnanci informace mailem, nebo snad dokonce papírovým oběžníkem? Necháváte vzkazy na nástěnce? Vedete si o uchazečích o zaměstnání papírové složky a vše důležité si píšete do stolního kalendáře a na lepicí papírky? Tady všude máte prostor pro digitalizaci.

„Excel není digitalizace.“   

Dále je potřeba vybrat vhodný nástroj, který naplní specifické potřeby právě vaší organizace. Používání náhodných, vzájemně nekompatibilních aplikací ani vedení evidence v Excelu digitalizací není. Na trhu je mnoho různých HR systémů, které agendu komplexně zastřeší.

Příkladem je Speybl. Pořešíte v něm vše od náboru, onboardingu, evidence zaměstnanců, docházky, dovolených, až po mzdy, elektronické podpisy či reporting.

Důležitým krokem je také zajistit dostatečné školení a podporu pro všechny, kdo mají nový systém používat. Bonusem je, když je dostatečně intuitivní, aby zaškolení nebylo složité. Je důležité, aby digitalizace práci usnadňovala, nikoliv ještě více komplikovala.

A konečně, nezapomeňte měřit a sledovat úspěšnost digitalizace vašeho HR. To zahrnuje například analýzu dat o zaměstnancích, sledování efektivity jednotlivých procesů i zhodnocení poměru nákladů a užitku.


Láká vás nezávazně vyzkoušet, jak by vám to šlapalo s aplikací Speybl? Prvních 14 dní ho máte zdarma. Stačí, když nám dáte vědět.