Jak si usnadnit nábor nového zaměstnance

Jak si usnadnit nábor
0 Shares

Nábor zaměstnanců je pro mnoho personalistů denním chlebem. Máme pro vás pár tipů, jak si procesy usnadnit a některých mezikroků se třeba i zcela zbavit.

Asi největším kamenem úrazu náborového procesu je úmorné pročítání obrovského množství odpovědí na inzerát, vyřazování zcela nevhodných kandidátů a výběr těch, které pozvat do dalšího kola výběrového řízení. Čas lze ale ušetřit ve všech fázích. U přípravy inzerce a náborových kampaní. Během komunikace se slibnými, či naopak odmítnutými uchazeči, při domlouvání pohovorů, a dokonce i u samotných “oťukávacích” setkání. A při vytváření a podepisování pracovních smluv a následném onboardingu.

Jak na to?

1. Přípravná fáze: Využívejte umělou inteligenci pro stylizování inzerátů. Používejte nástroje pro plánování a zveřejňování obsahu na sociální sítě. Umožněte uchazečům odpovídat prostřednictvím online formuláře.

2. První síto: Zapojte software schopný analyzovat text a vyhledávat podle klíčových slov – vyřadí nevhodné kandidáty hned na začátku a vytvoří seznam těch vhodných. Nastavte online dotazník tak, že některé odpovědi uchazeče rovnou vyřadí (např. když potřebujete, aby zaměstnanec jezdil pracovně autem, negativní odpověď na otázku, zda má řidičák, ho pošle z kola ven).

3. Komunikace: Využívejte automatické odpovědi pro neúspěšné kandidáty, zapojte chatboty pro zodpovídání organizačních otázek. Umožněte videopohovory. Automatizujte plánování callů a osobních schůzek.

4. Hodnocení: Využívejte digitální nástroje pro vyhodnocování uchazečů či kontrolu referencí. Mějte systém, který budete uchovávat všechny údaje o uchazečích na jednom místě, přehledně a bezpečně.

5. Nástup: Dohodli jste se? Nechte si pracovní smlouvu, předávací protokoly a další dokumenty vygenerovat automaticky v systému. Můžete je tam také elektronicky podepsat.


Řadu těchto kroků včetně automatizace a elektronických podpisů umí HR aplikace Speybl. Zbavte se rutiny, abyste se mohli věnovat strategickým úkolům – napište nám a vyzkoušejte ho.