Jak plánovat dovolené, aby firma šlapala, i když si užíváte pod palmami

Jak plánovat dovolené
0 Shares

Počasí se konečně umoudřilo a se sluníčkem přicházejí i neodbytné myšlenky na dovolenou. Jak ale vše zkoordinovat, aby firma fungovala i s menším počtem dostupných zaměstnanců?

Na letní pauzu od práce se většina lidí těší. Pro vedoucí týmů a HR oddělení ale toto období přináší spíš bezesné noci. Musí totiž zajistit, aby se zaměstnanci zrekreovali a firma šlapala stejně, jako když jedou všichni na plné obrátky.

Jak to tentokrát zvládnete s přehledem?
  • Myslete na dovolenou už v zimě. Nastavte systém plánování dovolených ve firemních guidelines. Zajistěte, aby tato pravidla měli zaměstnanci vždy k dispozici, například ve firemní HR aplikaci. Měla by se stát také součástí balíčku informací při onboardingu nového zaměstnance.
  • Systém je základ. Usnadní plánování volna i rozvržení práce pro ty, kteří zůstávají v procesu. Ideální je, když všichni vidí, kdo a na kdy si dovolenou plánuje, zda jsou v daném období nějaké požadavky na přítomnost zaměstnanců a jaké jsou pro daný termín kapacity. Je tu samozřejmě excel nebo sdílený kalendář, ale ruku na srdce, nebývá to moc přehledné. Navíc je pohodlnější, když lidé mohou po pohledu do kalendáře jedním klikem o dovolenou požádat a poté uvidí, zda byla schválena.

TIP: Spravovat docházku umí Speybl. Aplikace vzniká ve spolupráci s personalisty a přináší nejen do plánování dovolených přehled přímo na základě požadavků z praxe.

  • Plánujte s předstihem. Vyzvěte zaměstnance, aby termíny dovolených navrhovali několik týdnů či měsíců předem. Pak vše snadněji zkoordinujete a zajistíte zástupy.
  • Transparentně komunikujte. Harmonogram dovolených dejte všem k dispozici. Pokud je s vybraným termínem problém, se zaměstnancem otevřeně proberte, proč potřebujete, aby si dovolenou vybral jindy.
  • Rozvrhněte práci a zastupování. Je užitečné, když si týmy udělají přehled, kterou práci musí zaměstnanec před dovolenou dokončit, co je možné delegovat a co počká až po návratu. Pokud to potřebujete, zajistěte si včas dostatek brigádníků.  

Netrapte se už koordinací dovolených a zástupů a svěřte to HR aplikaci Speybl. Stačí k tomu jediné – ozvěte se nám.